Filmy Książki Prasa Dom Delikatesy Dewocjonalia Kwiaty Podróże Internet TV Zakupy w USA
Imieniny obchodzą: Amelia i Jan Wyślij » życzenia » kwiaty



Poszukaj w poradach:
Poszukaj w archiwum:



Zdrowe ciało » Zdrowym być
» Zdrowym być  » Lekarz radzi  » Chorowanie w US 

Nasza dieta – dieta specjalna

Alergia
Należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona. Często nie jest możliwe określenie tych czynników, a za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się mleko i produkty mleczne np. masło, śmietanę, jogurt, sery, Produkty zawierające gluten takie jak - mąka, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa, jajka, ryby świeże i wędzone, owoce morza, orzechy, soję i jej przetwory, kukurydzę i jej przetwory, owoce cytrusowe, czekoladę, barwniki spożywcze. 

Wzdęcia
Należy unikać: mleka i jego przetworów z wyjątkiem naturalnego jogurtu, niektórych warzyw - brokułów, brukselki, kalafiorów, kapusty, grochu, soi, fasoli, brukwi i cebuli, owoców z dużą ilością fruktozy np. gruszek, słodziku z dodatkiem sorbitolu. Zaleca się: dodawanie do potraw niektórych przypraw – imbiru, majeranku, tymianku i czosnku, picie wywarów z mięty i kopru włoskiego, jedzenie potraw blanszowanych i gotowanych na parze. 


Biegunka
Należy unikać mleka, produktów wzdymających takich jak fasola, kapusta, potraw i płynów słodkich, potraw ze słodzikiem - sorbitolem, produktów wysokoresztkowych z dużą ilością błonnika - warzyw i owoców, suszonych śliwek, przetworów z grubo mielonej mąki. Wskazane są kasze, banany, ryż i zupy z dodatkiem ryżu, warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki - także jako składnik zup. 


Zaparcia
Wskazane są otręby nieprzetworzone pszenne oraz ryżowe, pieczywo razowe , wieloziarniste, kasze i płatki z grubego przemiału, suszone owoce np. śliwki, figi, daktyle i jagody, jabłka, pomarańcze i inne owoce, surowe warzywa w tym dużo kapustnych i strączkowych, dużą ilości płynów w tym wody z miodem. Z menu należy też wyeliminować mleko i sery.


Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
Należy unikać mleka, piwa, wina, kawy, surowych warzyw i owoców ( jest to zalecenie względne, gdyż różna jest indywidualna tolerancja na te produkty), ostrych przypraw. Zalecane jest spożywanie potraw gotowanych, szczególnie na parze lub w szybkowarach, bananów , czerwonej fasoli, naparów z zielonej herbaty. 


Choroby jelit: choroba Leśniowskiego-Crohna i zespół jelita nadpobudliwego
Należy unikać otrębów pszennych, orzechów i nasion, warzyw strączkowych, kukurydzy i jej przetworów, owoców cytrusowych, słodyczy, przetworów mlecznych. Zalecane są z kolei owoce: jabłka i banany, warzywa korzeniowe, ryby. 


Uchyłkowatość jelit
Należy unikać słodyczy, produktów wzdymających. Zalecane są warzywa gotowane, kiszona kapusta, pełnoziarniste produkty zbożowe, jabłka.


Otyłość
Dieta w tym przypadku polega na ograniczaniu ilości przyjmowanych pokarmów. Wskazane jest obniżenie dziennej wartości kalorycznej posiłków do 1200 - 1400 kcal i zrezygnowanie lub ograniczenie produktów wysokokalorycznych: orzechów i nasion, suszonych owoców, pieczywa, ziemniaków, słodyczy, masła i tłuszczy roślinnych. Zaleca się: jeść dużo warzyw szczególnie liściastych, wypijać około 2 litrów wody mineralnej.


Reumatyzm
Należy unikać mleka i jego przetworów, kukurydzy i jej przetworów, pszenicy, oleju słonecznikowego. Zalecane są tłuste ryby, warzywa i owoce. 


Dna moczanowa
Należy wykluczyć mięso indycze, ryby, warzywa takie jak szparagi, groch, szpinak, rabarbar.


Osteoporoza
Należy unikać soli i alkoholu. Zalecane są tłuste ryby, owoce - szczególnie jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie, warzywa strączkowe - zwłaszcza soja, orzechy - laskowe, ziemne i migdały, miód, jogurt naturalny.


Kamica nerkowa
Należy unikać: produktów bogatych w szczawiany – szpinaku, rabarbaru, botwinki, orzeszków ziemnych, a także owoców cytrusowych, soli i potraw słonych, mięsa w większej ilości. Zalecane jest picie dużej ilości wody, jedzenie warzyw i przetworów zbożowych. 


Kamica żółciowa
Należy wystrzegać się: cukru, nadwagi, ale także głodówek. Zalecane jest spożywanie dużej ilości warzyw zwłaszcza strączkowych, oliwy z oliwek. 


Choroby wątroby
Należy unikać pieczywa razowego i świeżego białego, warzyw wzdymających, alkoholu, potraw tłustych, orzechów. Zaleca się spożywanie dużej ilości owoców i ich przetworów, warzyw gotowanych, miodu, przypraw ziołowych typu – estragon, szafran, kurkuma, rozmaryn, oregano. 


Cukrzyca
Wymaga dokładnego określania wielkości i jakości posiłków w zależności od poziomów stężenia glukozy we krwi i wagi pacjenta. Zaleca się dużo warzyw z wyjątkiem ziemniaków, kukurydzy, zielonego groszku, niesłodkie owoce – arbuz, melon, chudy drób, chudy nabiał. Nie zaleca się słodyczy, słodkich napoi, tłuszczy zwierzęcych, alkoholu.
Joanna Kuc,(PAI)

wydrukuj   |   wyślij znajomemu
Zanim schudniesz
Dieta podstawowa - Bez wyrzeczeń i udręki
Polub niektóre bakterie
Sprytniejsza od grypy
Jesienne eksperymenty w kuchni
Eliksiry młodości
Dodadzą skrzydeł
Jaja małe i duże
Produkty, które przedłużą Ci życie
Na zimowy poranek
Trzymaj się ciepło
Unikamy przeziębienia
Szczęście dobre na serce
Dieta owocowa - Letnie szaleństwo raz w tygodniu
Dieta na piątkę - Dieta dr. Hempere
Monodieta, czyli banany na cały dzień
Leczenie tańcem - Dla ciała i ducha
Witaminy czynią cuda
Dbaj o zęby
Dieta życia - Co jada Holywood?
Witaminowa dieta weekendowa - Mniej w talii, lepsza cera
Mądra dieta na dłużej - Zdrowiej nie łączyć
Dla ciała i ducha - Feng Shui – prastara sztuka geomancji
Najwięcej witaminy mają...
strona główna Powrót na strone główną Poradników
| O portalu | Bezpieczeństwo | Prywatność | Pomoc | | Poślij znajomym | Startuj z NY.PL |