Filmy Książki Prasa Dom Delikatesy Dewocjonalia Kwiaty Podróże Internet TV Zakupy w USA
Imieniny obchodzą: Cezary i Maria Wyślij » życzenia » kwiaty



Poszukaj w poradach:
Poszukaj w archiwum:



Smacznego
» danie tygodnia  » przekąski  » zupy  » z mięsem  » ryby  » bez mięsa  » sałatki  » desery  » ciasta 

Jesienne eksperymenty w kuchni

Szczególnie jesienią w naszej diecie nie powinno zabraknąć
warzyw i owoców sezonowych. Najlepiej je jeść tuż po zbiorach,
zwierają bowiem najwięcej składników odżywczych. Pamiętajmy,
aby warzywa i owoce jeść najlepiej na surowo lub krótko
gotowane.

Kolorowy obiad

Jesienią warto poeksperymentować - dostarczymy w ten sposób wielu
niezapomnianych wrażeń zarówno podniebieniu jak i naszym oczom, ponieważ z
jesiennych warzyw można robić po prostu cuda. Kolorowe bakłażany,
kukurydza, karczochy, cukinia. Nie wolno nam jednak zapomnieć o
warzywach, które od dawna goszczą w naszej kuchni, czyli
marchewce, burakach, kapuście. Przy tak bogatej diecie warzywnej
mięso i jego przetwory należy jeść jedynie dwa razy w tygodniu.
W pozostałe dni tygodnia najadajmy się rybami i roślinami
strączkowatymi (fasola, groch).

Zioła w doniczkach

Żeby naszym potrawom nadać niepowtarzalnego smaku i aromatu,
polecam założyć własny miniogródek ziołowy. Jeszcze teraz możemy
posiać zioła, które będą wzbogacać nasze codzienne potrawy i
jednocześnie dostarczą witamin wtedy, gdy nasze jedzenie będzie
zawierało ich mniej. Zioła możemy hodować tak jak normalne
kwiaty doniczkowe. W naszym ogródku ziołowym powinna znaleźć się
bazylia, kolendra, lubczyk, oregano, rozmaryn.

Warzywa i jogurty na infekcję

Zdecydowanie jesień to pora roku, która sprzyja infekcjom,
dlatego z pewnością warto do jadłospisu wprowadzić produkty
w naturalny sposób wspomagające odporność organizmu. Należą
do nich fermentowane napoje mleczne (kefir, maślanka, jogurty),
zawierające bakterie probiotyczne. Probiotyki, to żywe
drobnoustroje, które bardzo korzystnie wpływają na nasz
organizm, poprawiając czynności układu odpornościowego, pomagają
organizmowi zwalczać bakterie chorobotwórcze.
Jedząc warzywa i owoce dostarczymy organizmowi dodatkowo
witaminę C, która także zwiększa naszą odporność. Największe jej
ilości zawierają owoce dzikiej róży, cytrusy, owoce jagodowe.
Jeśli chodzi o warzywa to należy jeść dużo papryki i pomidorów
oraz kapusty. Godny polecenia jest także czosnek - ma on
zdolności zwalczania bakterii. Chroni również organizm przed
powikłaniami po grypie czy katarze. Jeśli nie lubimy niezbyt
przyjemnego zapachu, jaki po sobie zostawia czosnek, można go
łatwo zneutralizować żując natkę pietruszki.
Tak więc jeśli będziemy systematyczne jeść owoce i warzywa oraz
pić jogurty, będziemy bardziej odporni jesienią i zimą na
wszelkiego rodzaju infekcje.

Agnieszka Granatowska


wydrukuj   |   wyślij znajomemu
Jak kupować wino
Przy świątecznym stole
Plusy i minusy wodnych bąbelków
Eliksiry młodości
Dodadzą skrzydeł
Jaja małe i duże
Produkty, które przedłużą Ci życie
Dieta owocowa - Letnie szaleństwo raz w tygodniu
Monodieta, czyli banany na cały dzień
strona główna Powrót na strone główną Poradników
| O portalu | Bezpieczeństwo | Prywatność | Pomoc | | Poślij znajomym | Startuj z NY.PL |