Filmy Książki Prasa Dom Delikatesy Dewocjonalia Kwiaty Podróże Internet TV Zakupy w USA
Imieniny obchodzą: Magdalena i Stefan Wyślij » życzenia » kwiaty



Poszukaj w poradach:
Poszukaj w archiwum:



Zdrowe ciało
» Zdrowym być  » Lekarz radzi  » Chorowanie w US 

Na zimowy poranek

Specjaliści od smaków i aromatów polecają dwa różne napoje w zależności od pory dnia.

I tak na dobry poranek poleca się dobrą kawę. Ziarna kawy zawierają nie tylko kofeinę, ale także tłuszcz i witaminy z grupy B, witaminę PP, a także potas i magnez. Kofeina przyspiesza pracę serca, a małe jej dawki usuwają zmęczenie, dodają siły i poprawiają sprawność myślenia. Dlatego tak dużo ludzi na świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia kolejnego dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, która stawia ich na nogi.

Kawę możemy podać bez żadnych dodatków. Charles Talleyrand mawiał, że powinna być czarna jak diabeł, czysta jak anioł, gorąca jak piekło i słodka jak miłość.

Możemy kawę przyprawiać rozmaitymi dodatkami np. kardamonem - wówczas jej działanie będzie nas rozgrzewało i miło nastawiało do życia. Choć jej konsystencja będzie bardzo ciężka poprawi nam się nastrój. Lżejsza kawa będzie posypana cynamonem - też nas rozgrzeje, ale łagodniej. Można do kawy dodać także wanilię, gałkę muszkatołową, czekoladę, kakao, rodzynki, a nawet szczyptę soli.

Jeśli robimy kawę zalewaną, musimy przestrzegać czasu parzenia. W przeciwnym razie straci ona swój aromat i może stać się gorzka.

Kawa po turecku

Bardzo drobno zmieloną kawę zmieszaną z cukrem, wsypujemy do tygielka - najlepiej miedzianego - i zalewamy zimną wodą. Stawiamy go na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tę czynność powtarzamy trzykrotnie, pamiętając o tym żeby nie dopuścić do wrzenia. Zanim przelejemy kawę do filiżanek należy dodać kilka kropel zimnej wody, dzięki czemu fusy opadną na dno.

Po dorożkarsku

Do szklanki z grubego szkła wkładamy łyżkę, szklankę napełniamy w 2/3 wrzącą kawą i przykrywamy warstwą bitej śmietany. Dekorujemy ziarenkiem kawy. Słodzimy i podajemy ze szklanką zimnej wody mineralnej.

Po rosyjsku

Do przyrządzenia tej kawy potrzebna jest rosyjska wódka. Ugotować szklankę kawy, posłodzić czterema łyżeczkami cukru i doprowadzić do wrzenia wraz ze szklanką mocnego czerwonego wina. Następnie dodać cztery łyżki wódki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Pić gorącą.

Na zimowy wieczór filiżanka herbaty

Po długim trudnym dniu polecamy gorącą dobrze zaparzoną herbatę.
Podział herbat na zielone, czerwone, żółte i czarne zależy od stopnia fermentacji. Zielonych nie poddaje się temu procesowi. Po zwiędnięciu liści jedynie podgrzewa się je na parze, a następnie suszy, dzięki czemu zachowują swoją zieloną barwę. Herbata zielona po zaparzeniu jest gorzkawa. Goryczka powstaje podczas zaparzania. Pamiętajmy zieloną herbatę należy parzyć jedynie przez 3 minuty.

Herbaty czerwone, białe i żółte to rodzaj pośredni między czarnymi a zielonymi. Ich fermentacja nie jest doprowadzona do końca. Delikatne w smaku herbaty żółte produkowane są z najmłodszych pędów drzewa herbacianego, przede wszystkim z pączków. Białe herbaty powstają wyłącznie z pąków liści. Czerwone o nieco korzennym zapachu sporządza się z dalszych listków na gałązce.

O smaku herbaty decyduje sposób jej parzenia

Po jugosłowiańsku
Do dużych filiżanek wlewamy białe wytrawne wino do połowy ich wysokości. Dopełniamy gorącą czarną herbatą. Dodajemy trochę miodu i soku z cytryny.

Po chińsku
Do czarki z przykrywką, wsypujemy żółtą, zieloną lub czerwoną herbatę. Parzymy je od 2-3 minut. Wysoko gatunkowe herbaty można parzyć nawet trzykrotnie. Nie dodajemy do nich cukru. W północnych i południowo wschodnich Chinach herbaty zielone doprawia się mlekiem, masłem lub solą.

Po angielsku
Czarną herbatę indyjską lub cejlońską wsypujemy do nagrzanego czajniczka, zalewamy herbatę wrzątkiem parzymy przez pięć minut. W tym czasie podgrzane filiżanki napełniamy mlekiem w jednej szóstej objętości i dopiero wtedy nalewamy do nich herbatę. Odwrotna kolejność pogarsza smak i aromat herbaty.

Nie ulega wątpliwości, że każdy rodzaj herbaty należy pić w odpowiednio dobranym towarzystwie, to z pewnością będzie gwarancją dobrze spędzonego wieczoru.

Agnieszka Granatowska


wydrukuj   |   wyślij znajomemu
Zanim schudniesz
Dieta podstawowa - Bez wyrzeczeń i udręki
Polub niektóre bakterie
Sprytniejsza od grypy
Obserwuj pieprzyki
Śmiech to zdrowie
Pięć szybkich reakcji na dziecięce dolegliwości
Sposoby na zmęczone oczy
Cellulitu nie usunie krem
Trzymaj się ciepło
Unikamy przeziębienia
Jak bronić się przed grypą
Szczęście dobre na serce
Herbaciane oblicza
Dieta na piątkę - Dieta dr. Hempere
Piersi jak nowe - Rozmowa z dr. Markiem Szczytem, specjalistą chirurgii plastycznej
Rak - dramat kobiety
Anemia - Zmora młodych kobiet
Leczenie tańcem - Dla ciała i ducha
Dieta życia - Co jada Holywood?
Kapuśniak na śniadanie, obiad i kolację
Witaminowa dieta weekendowa - Mniej w talii, lepsza cera
Choroba weekendowa - Czas wolny należy planować jak pracę
Najwięcej witaminy mają...
strona główna Powrót na strone główną Poradników
| O portalu | Bezpieczeństwo | Prywatność | Pomoc | | Poślij znajomym | Startuj z NY.PL |