Filmy Książki Prasa Dom Delikatesy Dewocjonalia Kwiaty Podróże Internet TV Zakupy w USA
Imieniny obchodzą: Arnold i Marceli Wyślij » życzenia » kwiaty



Poszukaj w poradach:
Poszukaj w archiwum:



Zdrowe ciało
» Zdrowym być  » Lekarz radzi  » Chorowanie w US 

Herbaciane oblicza

Ma wiele kolorów: jest czarna, zielona, czerwona, a nawet biała.
Herbata, bo o niej tu mowa, jest napojem arystokratów i zwyczajnych ludzi.

Do Polski trafiła z Anglii w połowie XVII w. Zaraz po tym stała się bardzo modna w warszawskich kręgach artystycznych. Później pojawiła się na dworach magnackich i szlacheckich, jednak ze względu na wysoką cenę nie każdy mógł sobie na nią pozwolić.

Leczenie herbatą

Nowoczesna medycyna utwierdza nas w przekonaniu, że herbata ma wyjątkowo dużo leczniczych właściwości. Dzięki swoim składnikom, takim jak garbnik, teina, pektyny oraz olejki eteryczne, można ją stosować na każdą dolegliwość. Parzona herbata zapobiega wrzodom żołądka, miażdżycy, schorzeniom serca, udarom mózgu, a nawet nowotworom.
Dawno temu nasze babki polecały mocną, gorzką, czarną herbatę na kłopoty żołądkowe.
Działa bakteriobójczo i przeciwbólowo, znakomicie wpływa na pracę mózgu, ułatwia koncentrację i usuwa zmęczenie.

Herbata w kremie

Coraz częściej herbata staje się jednym, ze składników produktów kosmetycznych. Kompres z herbaty koi zmęczone oczy, likwiduje opuchliznę i pomaga leczyć bakteryjne zapalenie spojówek. Dentyści zalecają picie herbaty w dużych ilościach. Zawiera ona bowiem fluor, który wzmacnia zęby. Zielona herbata zwalcza bakterie wywołane próchnicą oraz zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka żołądka i płuc. Czerwona herbata Pu-ehr pomaga w odchudzaniu – Amerykanie mówią o niej „morderca tłuszczu” i polecają picie trzech filiżanek dziennie.

Znawcy herbat zwracają uwagę na odpowiednie parzenie. Herbatę należy zalewać wodą przegotowaną, która ma 75 stopni, a nie, jak się powszechnie uważa wrzątkiem. Herbatę pijemy bez cukru – zabija on bowiem niezapomniany smak i aromat. Gorąco polecamy wszystkie odmiany herbaty zielonej oraz czarną z płatkami chabra, która nosi nazwę „Księżycowa noc”. Po prostu „niebo w… filiżance”.

wydrukuj   |   wyślij znajomemu
Zanim schudniesz
Dieta podstawowa - Bez wyrzeczeń i udręki
Polub niektóre bakterie
Sprytniejsza od grypy
Obserwuj pieprzyki
Śmiech to zdrowie
Pięć szybkich reakcji na dziecięce dolegliwości
Sposoby na zmęczone oczy
Cellulitu nie usunie krem
Na zimowy poranek
Trzymaj się ciepło
Unikamy przeziębienia
Jak bronić się przed grypą
Szczęście dobre na serce
Dieta na piątkę - Dieta dr. Hempere
Piersi jak nowe - Rozmowa z dr. Markiem Szczytem, specjalistą chirurgii plastycznej
Rak - dramat kobiety
Anemia - Zmora młodych kobiet
Leczenie tańcem - Dla ciała i ducha
Dieta życia - Co jada Holywood?
Kapuśniak na śniadanie, obiad i kolację
Witaminowa dieta weekendowa - Mniej w talii, lepsza cera
Choroba weekendowa - Czas wolny należy planować jak pracę
Najwięcej witaminy mają...
strona główna Powrót na strone główną Poradników
| O portalu | Bezpieczeństwo | Prywatność | Pomoc | | Poślij znajomym | Startuj z NY.PL |